![]() |
När man står och lagar flera rätter samtidigt så känner man sig mätt när man väl ska äta den eftersom man stått och andats in alla matånger i flera timmar. Jag lagade Jansons frestelse för första gången och den blev torr. Jag glömde det mamma sagt att man skulle hälla i spadet av ansjovisen i gratängformen för att få mer smak och saftighet. Lammfärsbullarna som blev så utsökta förra gången, blev lite osaltade denna gång.
Sillen och laxen var god, men de kunde jag ju knappast misslyckas med, eftersom jag köpte färdigt. Waldorfsalladen som skulle vara till lammfärsbullarna var bra men det blev för mycket på själva jultallriken. Ingen korv, ingen skinka. Saknade faktiskt dessa två. Ingen katastrof alltså, det var ok, men inget 100 poängs julbord, precis....Systemet var stängt, så juldrycken blev julmust och vit glögg från Hemköp. Det var gott och så även russinen, mandlarna och pepparkakorna. På det hela taget så funkade julbordet, men vi blev snabbt mätta och maten åkte in kylskåpet och ska ätas idag igen. Hoppas det är godare idag.
- Tack gode Gud för maten, tack för att vi lever idag. Det finns många som har dött under detta år och som inte får uppleva den här julen. Min pappa till exempel. Han levde förra julen men nu är han död, säger Moses när vi höjt glasen för att skåla i julmust. Jag ser att han sörjer. Jag sörjer med honom och tänker att jag förmodligen inte förstår riktigt hur lyckligt lottad jag är i livet. Jag är i livet och jag har tak över huvudet, mat på tallriken och alla förnödenheter jag behöver. Min mamma och pappa och syster lever och har det bra. Jag har ett bra jobb. Fem katter och en man som kommer ända från Afrika och som lever med mig här i Sverige långt borta från sina nära och kära. Jag är lyckligt lottad. Det är jag faktiskt!
