Sidor

torsdag 9 juli 2015

Mjuka fibrer- vad är det?

Min mage står ut som en ballong och den känns inte som den mår bra. Vad ska jag göra med den? Halkade in på Martinas.nu och snappade upp ämnet "icke-fibriga grönsaker" Vad är det? Googlade vidare och upptäckte ordet "mjuka" och "hårda" fibrer. Kanske det som menas?


Tinasmagmat.se kan jag läsa om just hårda och mjuka fibrer och att man ska skilja på dessa.
"Exempel på frukt med mjuka fibrer är banan, päron, färska plommon, aprikoser och persikor (ät dock inte för mycket av dessa s k stenfrukter eftersom de kan ha lätt laxerande effekt), mango, papaya, sharonfrukt, kiwi, melon, äpplen och physalis."

- Toppen! Jag älskar nämligen banan, päron då och då, sharonfrukt, kiwi och melon. Då vet jag att jag kan fortsätta äta dessa.

Vidare kan jag läsa att grönsaker med mjuka fiber är squash, pumpa, aubergine, morötter, avocado (dock fett, om än nyttigt fett), potatis, rödbetor, lök, rädisor, tomat utan skal, osv. Det kan vara värt att veta morotspuré anses vara något av det snällaste en mage kan få.  Ruccola ska vara bra och lättsmält.

- Toppen! Jag köper oftast ruccola, tomat äter jag inte så ofta nu för tiden (kanske ska börja igen) Squash, aubergine, morötter, avocado finns på min meny, köpte squash senast igår. 

- Tack för inputs, Martina och Tina!