Sidor

fredag 29 april 2016

Magnesiumets betydelse för kroppen

Jag tror att det var 2012 som jag första gången blev medveten om Magnesiums betydelse för kroppen. Jag tittade på ett tv-program, Dr Oz show. Dr Oz pratade om vikten för kvinnor över 40+ att varje dag äta en Kalcium/Magnesium-tablett, en Multivitamintablett, en till två Omega 3 kapslar plus en D-vitamintablett (på vinterhalvåret när det är mörkt), för att behålla  god hälsa.

Jag surfade runt på Magnesium och lärde mig snabbbt att det fanns olika typer av Magnesium och att den typ som kroppen tar upp allra bäst är Magnesiumcitrat. Jag lärde mig om Kalcium och Magnesiums samverkan med varandra -antingen balanserar de varandra eller också motverkar de varandra beroende på intaget av vardera. För mycket Kalcium i förhållande till Magnesium, dränerar istället Magnesium och det optimala intaget bör vara 2:1. För dem som konsumerar mycket mjölkprodukter kan förhållande vara upp till 8:1.

Eftersom Kalcium behöver Magnesium för att kunna absorberas och Magnesium styr upptaget och utnyttjandet av Kalcium, förklarar varför benskörhet är så vanligt i länder där man dricker mycket mjölk. Vi får oftast inte i oss för lite Kalcium i västvärden, utan snarare för mycket.

Jag läste att Magnesium är bra för hjärtat, sömnen, immunförsvaret samt har en lugnande verkan på kroppen och kan lindra deppression och ångest.
Jag bestämde mig för att pröva  Magnesiumcitrat i pulverform som man blandar ut i vatten. Jag tog 300 mg per dag och ibland tog jag upp  till 600 mg (som är en terapeutisk dos). Stelheten och ömma trötta muskler blev snabbt bättre och krampen jag hade i benen på nätterna försvann, magen fungerade bättre, jag sov bättre, jag var gladare. Friskare.

2012  bestämde jag mig för att kosta på mig en stor häskoundersökning där jag förutom vad undersökningen innefattade även la till att de skulle ta blodprov för att kolla om jag hade kalciumbrist och/eller magnesiumbrist.

Alla värden var mycket bra, även Kalcium- och Magnesiumvärdena låg inom ramen för normalt. Jag behövde inte oroa mig och läkaren rådde mig att att sluta med magnesiumtillskottet. Det gjorde jag och 4 månader senare var jag väldigt deprimerad och var tvungen att bli skjukskriven på heltid i 4,5 månader. Att jag då inte kopplade det alls med att jag slutat med Magnesium är anmärkningsvärt, men är man väl deppig så tänker man inte klart.


I slutet av 2014 erbjöd min chef att kosta på mig en ES-teck scanning i Tyresö som hon googlat fram, för att kunna påvisa om min trötthet, orkeslöshet och mitt dåliga immunförsvar berodde på obalans av mineraler i kroppen. Det gick jag med på och jag började att äta en Kalcium/Magnesium tablett om dagen, i väntan på att få göra scanningen i janari 2015.

När jag gjorde ES-teck skanningen fick jag veta att jag hade Magnesiumbrist. Hälsoterapeuten berättade att Magnesium reglerar 300 funktioner i kroppen och rådde mig att sluta med Kalcium/Magnesium tabletten jag åt som innehöll 600 gr Kalcium /300 gr Magnesium, dvs 2:1 förhållandet och istället bara äta magnesiumcitrat. 2x 180 gr Magnesiumcitrat om dagen.

Hon berättade också att eftersom Magnesium bara finns till 1% i blodet, så kan ett blodprov aldrig visa om man har brist eller inte. Det är alltid "normalt". Doktorerna vet om det här sa hon.


Alla människor borde få veta att:
  • Magnesium dräneras ut ut kroppen vid stress, hög kaffe- eller alkoholkonsumtion 
  • Ångest och nedstämdhet kan ha en naturlig förklaring, dvs brist på Magnesium. 
  • Patienter som ofta är spända och har domningar, muskelvärk,stelhet, kramp i benen, huvudvärk eller migrän kan få lindring genom att äta Magnesium och därmed inte behöva äta så höga doser smärtstillande preparat som de gör idag. 
  • Stark svettlukt i samband med stress och nervositet, kan bero på Magnesiumbrist. 
  • En förstoppad tarm kan börja funka bra med tillskott av Magnesium. 

Eftersom Magnesium inte lagras i kroppen, utan kissas ut vid överskott så skadar det inte att prova äta tillskott av Magensium, om man uppvisar bristsymtom. Det borde vara det första man provar anser jag, då det går att läsa att de flesta människor i dagens moderna samhälle faktiskt har brist på denna mineral.

Tyvärr är läkare i händerna på de stora läkemedelsföretagen som pumpar ut sin propaganda om alla nya läkemedel som de skapar. Att något som är naturligt skulle kunna vara minst lika bra för många männsiskor eller till och med kanske bättre, ses inte som vetenskapligt bevisat. Inte av läkare allafall. En läkare sa till mig att läkare står för vetenskapen och kunskapen, det gör inte dem som sysslar med alternativa naturläkemedel. Rätt så kaxigt sagt, men tyvärr tror jag att det är så de flesta läkare uppfostras att tänka.

Sedan 2015 äter jag magnesium varje dag. Jag äter även D-vitamin på vinterhalvåret och en Multivitamintablett varje dag. På återbesöket hos hälsoterapeuten i maj 2015 fick jag några dunderkurer i alla B-vitaminer och Betakaroten och Zink. För att få det "vetenskapligt bevisat" så tog jag blodprover och alla värden på de B-vitaminer och mineraler som kunde mätas i blodet var "normala". Vad det nu egentligen säger? Men jag kände mig skeptiskt till den stora doserna och har pytsat ut B-vitamin, Betakaroten ch Zink i mycket mindre doser än jag blev rekommenderad av terapeuten och först nu, ett år senare är burkarna tomma.

Avslutningsvis vill jag poängtera att överdriven användning av mediciner, vitaminer eller mineraler inte är bra för kroppen och hälsan i det långa loppet. Det är min bestämda uppfattning.

"Lagom är bäst". Så är det ju egentligen med allt. För mycket av det goda, blir sällan bra på sikt.