Sidor

måndag 12 augusti 2013

Färska blåbär, färska jordgubbar, valnötter, blomsterhonung, mynta



Blåbär är Full av nyttigheter
Blåbär är rika på antioxidanter av typen antocyaniner som skyddar cellerna från att åldras i förtid. 

Det höga innehållet av antioxidanter sägs skydda mot infektion och ohälsa samt förnyar celltillväxten. Blåbär renar dessutom blodet, förbättrar cirkulationen och är bra för synen. Det är antocyaninerna som anses vara effektiva mot nedsatt syn och andra ögonbesvär.

Blåbär, liksom dom flesta andra bär, innehåller många mineraler, särskilt kalium, fosfor, kalcium och magnesium. Kalium och magnesium är viktiga för ett friskt hjärta och nervsystem. Kalcium är nödvändigt för benstomme och tänder samt för att muskler och hjärta ska fungera bra. Fosfor är bra för cellmembranens funktion och benstommen.

Vitaminerna i blåbär är främst C-vitamin och B-vitamin. Att blåbär innehåller mycket näring förstår man då björnarna får sin huvudsakliga näring från bären.

Texten är hämtad  från http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=225.
Gå gärna in och läs mer om blåbär där! 

Färska jordgubbar
Jordgubbar är rika på antioxidanter som stärker kroppens försvar mot åldrande och sjukdomar. Bland annat innehåller de flavonoider, som ger jordgubbar deras röda färg, C-vitamin, ellagsyra, järn, fibrer och folsyra.
Texten är hämtad från http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=727&und=9.Klicka gärna på länken och läs mer om jordgubbar.

Valnötter
Rika på antioxidanter och e-vitamin samt omega 3.
Läs mer här: http://www.babyvarlden.se/Nyhetsartiklar/At-valnotter--/

Blomsterhonung Lune de Miel använder jag i princip i all mat jag lagar. 
I honung hittar du: 

Näringsvärde per100 g
Vatten18 g
Energi334,4 kcal / 1399,1 kJ
Protein0,3 g
Kolhydrater82 g
Varav sockerarter74,7 g
Riboflavin (B2)0,04 mg
Niacin (B3)0,3 mg
Pyridoxin (B6)0,02 mg
Askorbinsyra (C)2 mg
Mineraler
Kalcium5 mg
Järn0,5 mg
Magnesium3 mg
Kalium51 mg
Natrium5 mg
Zink0,6 mg
Fosfor6 mg
Läs mer om honung här:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Honung

Mynta
Mynta innehåller flera nyttiga vitaminer och mineraler t.ex. vitamin C och E, folsyra, kalcium och järn. Alla typer av mynta, framför allt pepparmynta, har i århundraden använts för att stimulera matsmältningen och lugna magen. läs mer om mynta här: http://www.arstiderna.com/recept/lexikon/mynta