Sidor

lördag 11 juli 2020

Sophias ungsstekta oxfilé med champinjoner och rostad sparris med parmensan

 Nu har jag komponerat vad jag tror är ett eget recept. Självklart kan det ju vara så att det finns ett snarlikt recept någon annanstans men vad gör det? Rostad sparris har jag hämta från ett annat recept men just den här kombinationen tillsammans kommer från mig. 




Foto: Ugnstekt oxfilé med parmenanrostad grön sparris

Det här behöver du för 2 personer

2 stora färska oxfilebitar
1 paket färska champinjoner
1knippe färsk grön sparris
färsk riven parmensanost
lite färsk hackad charlottenlök
olivolja
salt, peppar, paprikakrydda  
vitlökskrydda
balsamiacokräm


Salladen:

1-2 morötter
ca 10 st plommontomater
1/4 gurka
1 liten rödlök
1/2-1 hel citron


Röra 

Mammas ajvar mild (en god kall grönsaksröra av grillad paprika, grillad aubergine och solrosolja och havssalt som du kan köpa i livsmedelsbutiken)

Så här gör du

Börja med att dela oxfilén i mindre bitar (jag klipper) i en ungsfast glasform tillsammans med champinjonerna som du först sköljt och rensat. Dela också champinjonerna i mindre bitar (förslagsvis delar dem i två delar)

Häll över olivolja, salta, peppra och ha på vitlökskrydda och paprika krydda. Blanda runt så kryddorna blandar sig tillsammans med olivoljan.

Ställ in formen i ugnen på 225 grader. 

Skölj sedan sparrisen och bryt av ca 2 cm av nedersta delen på sparrisarna. 

Sprid ut dem i en ugnsfast glasform häll över olivolja, salta peppra och ha på vitlökskrydda, sedan häller du över riven parmensanost och ställer in formen i ugnen bredvid oxfileformen. 

Sparrisen ska rostas i ca 10 minuter och oxfilén ska vara inne i ugnen så länge som det behövs - typ 20 -25 minuter. Håll koll. Är själv så dålig på att ta tider, brukar känna på lukt och utseende när det är klart. 

Under tiden som de båda formarna står i ugnen och steker så kan du göra salladen. 

Sköj och skala och skiva morötterna i en skål. Skölj och dela plommontomaterna i två delar, skölj och dela gurkan i 4 delar och skiva den, skala rödlöken och fördela ner i salladen. Häll över olivolja, pressad citron, salta,peppra och ha på vitlökskrydda. 

När maten i ugnen är klar, kan du först spritsa över lite balsamiacokräm över sparrisen, sedan dela upp sparissen i två lika stora delar och lägga upp ena sparrisdelen på en talrik, sedan ha över köttet och champinjonerna och lägga sallad bredvid och en klick avjar.  När den tallriken är klar gör du nästa tallrik på samma vis.

Voilà, klart att äta! Smaklig måltid!