Sidor

lördag 8 augusti 2020

Morots- och linssoppa med ingefära och chili

Gjorde den här soppan igår. Hittade receptet på Kurera.se. Toppade med cashewnötter, svartpeppar och chilirostade sesamfrön. Skulle kunna äta den sju dagar i veckan. Så god!
Receptet kommer från boken "Always hungry" av Sofia Henriksson. 


Ingredienser till 4 portioner
2 morötter
1 stor potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor eller vitlökskrydda
3 cm ingefära
1 röd chili
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk torkad timjan
2 dl torkade röda linser
vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 tsk gurkmeja
1 citron, pressad
salt och svartpeppar

Gör så här

  • Skala och skär morötter, potatis och lök i större bitar. Finhacka vitlök, ingefära och chili.
  • Fräs lök och vitlök i smör och olja i en kastrull på låg värme så att de blir mjuka men utan att ta färg.
  • Häll i resterande grönsaker, timjan och linser. Fräs i ytterligare fem minuter.
  • Häll på vatten så att allting precis täcks och lägg ner buljongtärningar. Koka tills potatisen och moroten är mjuka.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och gurkmeja samt pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar. Jag har ingen stavmixer men mixade med elvispen.
Toppa gärna med cashewnötter, svartpeppar och chilirostade sesamfrön eller chiliflarn.