Sidor

lördag 13 mars 2021

Filmen 2040 - framtidsfilmen

Just nu hittar jag ingenting på Netflix som känns meningsfullt att titta på. Så jag testar att zappa in på svt play och fastnar för en dokumentärfilm med titeln 2040. 

Dokumentären är från 2019 regisserad av australienska Damon Gameau som också har huvudrollen. Damon är orolig för vilken värld hans dotter kommer att växa upp i och effekterna av klimatförändringarna som kommer att ske under de kommande 20 åren. Han ger sig ut på jakt efter befintlig teknik som faktisk kan få effekterna att vända. 

Vi kan alltså med teknik som redan finns idag, om den lärs ut och appliceras, leva mer i samklang med naturen. Här är exemplen Damon tar upp i filmen sammanfattade i en lista:
  • undervisning till kvinnor i världen - kvinnor som får utbildning föder inte lika många barn och får rätt att bestämma över sina liv. 
  • regenerande algbestånd i havet som ska ta upp koldioxid och ge ett friskare hav
  • Solcellsenergi- självförsörjande nätverkande"celler", byar, städer i nätverk, där man kan dela med sig eller sälja eller köpa överskottsenergi
  • regenererande växter som binder koldioxid i marken och låta boskap beta som förr
  • självstyrande elbilar- som beställs när man behöver, kommer minska antalet bilar. Bilen kommer inte längre vara en statuspryl utan endast ett transportmedel
  • kolonilotter på nytt sätt - odla frukt och grönsaker på taken, i staden, nära dig för att slippa transportera långt.  
Dokumentären 2040 som jag rekommenderar, sammanfattar viktig kunskap och ger en hoppfull insikt om att våra val, nya politiker, nya idéer och ideal är det som behövs tillsammans för att vända den negativa trenden, det dåliga sättet vi behandlar naturen och djuren i världen idag.